© 2019 by Cubatura atelier
 

990 m

Dom jednorodzinny

okolice Bydgoszczy, 2016

 

Alternatywna koncepcja dla domu jednorodzinnego 1440 uwzględniająca wcześniejsze założenia inwestorów dotyczących powiązań funkcjonalnych pomieszczeń oraz nowoczesnej architektury budynku. Nową bryłę oraz jego układ funkcjonalny zdeterminowały likwidacja podziemnej kondygnacji  oraz części pomieszczeń naziemnych i przeniesienie przestrzeni garażowo-gospodarczej na kondygnację parteru. Zaproponowana nowa architektura budynku z licznymi przestrzeniami do wypoczynku przenika się z zaprojektowaną zielenią i komponuje z otaczającym ją krajobrazem.

2

1440 m

Dom jednorodzinny

okolice Bydgoszczy, 2015

 

Punktem wyjścia do projektowania były szczególne wymagania ze strony inwestorów dotyczące wzajemnych powiązań pomieszczeń, stanowiące podstawę układu funkcjonalnego. Charakterystyczny kształt działki oraz sąsiedztwo lasu stały się czynnikiem determinującym do wypracowania otwarć widokowych z najważniejszych pomieszczeń budynku. Uzyskana bryła budynku stanowi zespół przenikających się kilku prostopadłościanów tworzących liczne podcienia. Dzieki zastosowaniu naturalnych materiałów oraz przenikających się form zieleni zaproponowana architektura budynku dobrze komponuje się z otaczającym ją krajobrazem.

2

258 m

Dom jednorodzinny dwulokalowy

Bydgoszcz, 2014

 

Ideą projektu było wykazanie możliwości zagospodarowania wąskiej działki o niewielkiej powierzchni 55,48m2 (4,4m x 12,5m) i zaprojektowanie w pełni funkcjonalnego budynku przy jednoczesnym zachowaniu dostępu do zaplecza działki. Projekt przewidywał maksymalne wykorzystanie zarówno powierzchni zabudowy, jak i ilości możliwych kondygnacji. Powierzchnie zaprojektowanych lokali mieszkalnych, biurowych, podziały funkcjonalne pomieszczeń w pełni odpowiadają obecnym standardom, jak i warunkom technicznym jakim powinny odpowiadać budynki. Także standard wykończenia wewnętrznego dostosowany został do tendencji w projektowaniu budynków mieszkalnych.

2

1031m

Budynek wielorodzinny z lokalem usługowym

Bydgoszcz - Wyspa Młyńska, 2014


Bryła budynku nawiązuję swoją formą do otaczającej zabudowy. Kolorystyka elewacji z zastosowaniem rdzawej blachy Corten kompanuje się z zabytkową zabudową spichlerzy na Wyspie Młyńskiej. Zabudowa została zaprojektowana z uwzględnieniem widokowej ekspozycji od strony rzeki Młynówki. Zaprojektowano także przedłużenie istniejącego ciągu spacerowego zapewniającego ciągłość przestrzenną bulwarów nabrzeżnych.

Budynek składa się z 12 lokali mieszkalnych  o powierzchniach użytkowych od 27,85 do  97,19m2 i jednego lokalu usługowego z przeznaczeniem na działalność gastronomiczną.

2

94 m

Dom jednorodzinny

okolice Bydgoszczy, 2013

 

Ideą założenia było zaprojektowanie budynku jednorodzinnego jako alternatywy dla lokalu mieszkalnego o zbliżonej powierzchni do wystepujących w budynkach wielorodzinnych. Powstał projekt zabudowy o powierzchni mieszkalnej 68,5m2 wraz z przyległym garażem o powierzchni 25,5m2 i podcieniem na drugi samochód. Budynek zaprojektowano wzdłuż obowiązującej lini zabudowy z ekspozycją otworów okiennych od strony ogrodu. Układ elewacji, zadaszenie oraz drewniany taras przebiegający na całej długości budynku miały za zadanie podkreślić smukłość i liniowość założenia. Architektura budynku mimo zastosowania dużej ilości drewna i ciepłej kolorystyki stali cortenowskiej sprawia wrażenie surowej.

2

181 m

Dom jednorodzinny

Bydgoszcz, 2013

 

Podczas projektowania przebudowy budynku gospodarczego na budynek mieszkalny jednorodzinny  za cel postawiono możliwie funkcjonalne rozplanowanie pomieszczeń, aby zapewnić mieszkańcom komfortowe warunki mieszkaniowe. Ponadto zaprojektowano atrakcyjną nowoczesną architekturę budynku zgodną z preferencjami przyszłych użytkowników. Forma z założenia miała pozostać neutralna, wpisana w otaczającą przestrzeń. W poszukiwaniu optymalnego rozwiązania funkcjonalno-przestrzennego zdecydowano się rozbudować istniejącą horyzontalną bryłę o „wykusze”  oraz podcienia z drewnianymi tarasami mające  na celu urozmaicić i uszlachetnić z pozoru prostą, (surową) architekturę.

 

2

4403 m

Budynek biurowy

Bydgoszcz, 2013

 

Budynek zaprojektowany jako biurowiec klasy A o czterech kondygnacjach naziemnych i dwóch kondygnacjach podziemnych. Z uwagi na położenie budynku w ścisłym centrum Starego Miasta zdecydowano się na zastosowanie jako okładzin elewacyjnych płytek klinkierowych nawiązując tym samym do historycznej sąsiedniej zabudowy. Mimo stosunkowo małego obszaru zabudowy starano się uzyskać maksymalna ilość powierzchni bilogicznie czynnej. Efektem są ogrody pionowe na północnych elewacjach budynku, dziedziniec z licznymi elementami zieleni oraz taras zielony mieszczący się na pierwszej kondygnacji, stanowiący zarazem zadaszenie miejsc na rowery.

2

178 m

Dom jednorodzinny

okolice Bydgoszczy, 2013

 

Projekt zakładał gruntowną przebudowę istniejącego budynku gospodarczego na potrzeby domu gościnnego z częścią garażowo-gospodarczą. Ideą projektu było pozostawienie istniejącej formy obiektu oraz zachowanie podziałów otworów okiennych, drzwiowych i dostosowanie ich do nowej funkcji.

Parter budynku mieści kuchnię z jadalnią, komunikację, łazienkę, obszerny garaż oraz magazyn z możliwością przyszłej adaptacji na cele pokoju dziennego. Poddasze budynku stanowi otwarta przestrzeń wypoczynkowa z aneksem sypialnianym oraz wydzielony pokój kąpielowy z sauną.

Powierzchnia użytkowa: 178m2

 

2

68 m

Dom letni

okolice Bydgoszczy, 2012

 

Budynek zaprojektowano jako azyl, dom letni odizolowany od zgiełku miasta.  W celu szerszego odbioru otaczającej przyrody zdecydowano się przenieść całą strefę mieszkalną na druga kondygnację. Wykształcony w ten sposób wspornikowy charakter  zabudowy oraz szerokie przeszklenia wszystkkich czterech elewacji nadały pozornie ciężkiej betonowej bryle lekkości i smukłości. Surowy i minimalistyczny charakter wnętrz silnie kontrastuje z otaczającą przyrodą.

 

2

125 m

Budynek biurowy

Bydgoszcz, 2012

 

Projekt zakłada wykorzystanie kontenerów transportowych morskich 45' HC PW oraz 20' HC jako konstrukcji nośnej do stworzenia  budynku biurowego na wąskiej i długiej działce (2,8x15) w centrum miasta. Cztery kontenery zostały ułożone jeden na drugim w wyniku czego powstała wąska bryła, która stanowi uzupełnienie pierzei ulicy.
Układ funkcjonalny został podzielony piętrami. Pierwszy kontener (pierwsze piętro) to przestrzeń użytkowana przez oba biura, znajduje się w niej salka konferencyjna, aneks kuchenny i łazienka. Poziom drugi i trzeci to oddzielne biura z pokojami dla szefów i pracowników.
Ostatnia kondygnacja wykorzystujaca  najkrótszy moduł kontenerowy stanowi pomieszczenie wypoczynkowe z możliwością wyjścia na taras.

2

2500 m

Białe Młyny

Chojnice, 2009

 

Celem projektu była przebudowa i rozbudowa wraz ze zmianą sposobu użytkowania zabytkowego kopleksu  chojnickich Białych Młynów. Budynki zaprojektowane został pod kątem funkcjonowania w nim trzech instytucji:

 

- Centrum Edukacyjno-Wdrożeniowego

- Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie

- Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej

 

Zakres prac obejmował projekt koncepcyjny, projekt aranzacji wnętrz, nadzór autorski.

 

Powierzchnia użytkowa: 2500m2

Realizacja: 2010-2011

 

2

logo cubatura
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon